Fiske

Ta med fiskespöna på semester och upplev de många möjligheterna för fiske i närheten av Søndervig. Här kan ni fiska från piren eller direkt från kusten, eller besöka en put & take-sjö, om ni föredrar det. Oavsett var ni väljer att packa ut fiskeutrustningen väntar härliga upplevelser.

Fiske

Fiske för hela familjen

Hela familjen kan vara med och fiska – ta med en picknickkorg och kanske spel, målarböcker eller liknande till de små om de tycker att väntetiden blir lång.

Ombord på en fiskekutter

Följ med ombord på en fiskekutter och upplev omgivningarna i och omkring fjorden. Bl.a. i Bork Havn finns fiskekuttrar som erbjuder fisketurer för hela familjen.

Rätt utrustning

På fisketuren är det avgörande att ha rätt utrustning och bete. Om ni saknar utrustning som krokar, ett fiskespö eller något helt annat – ni hittar det i Søndervig.

Åk på fisketur

Massor av fina fiskeplatser
Alla fiskare vet att det är skillnad på fisk och fisk – ni har kanske redan en tanke om vad ni vill ha med er hem. Som tur är finns det många bra ställen att fiska på, både vid Søndervig och lite längre bort.

Put & take
Om ni väljer en put & take-sjö kan både små och stora i familjen vara med. Det är ofta regnbågar som gömmer sig i sjön, och det brukar vara en stor upplevelse för de små att vara med och dra upp en sådan på land. Ni kan gärna använda små blinkpirkar och spinnare.

Makrillfiske och fiske från pir
Pirfiske ger goda möjligheter att fånga goda matfiskar. Om ni är sugna på att fånga plattfisk och torsk har ni god chans om ni använder pärlor och spinnarblad, eftersom dessa fisktyper är nyfikna och ofta jagar med synen. Vanligtvis kommer makrillarna in till piren i Hvide Sande i juli, men det kan också hända att de kommer tidigare. För att fånga de livliga makrillarna använder man oftast en speciell krok för makrill.

Sill på våren och hösten
Om ni har semester på våren kan ni sätta kurs mot Hvide Sande för att uppleva det fantastiska sillfisket. Ni kan fånga vårsill från mars till juni och sedan till hösten igen, ofta ända fram till jul. Sillarna står i stora stim och väntar på att kunna komma igenom slussen – därför är det lätt att fiska dem sålänge ni har krokar som passar sill.

Bra fångst i fjorden
Ta en tur till Ringkøbing Fjord, där ni kan få unika fiskeupplevelser i våtmarker som ofta är omringade av vass. Här har ni stor chans att få gäddor, abborrar och en massa andra salt- och sötvattenfisk på kroken. Detta tack vare vattenregleringen vid slussarna i Hvide Sande, där det finns sötvatten i norr och söder.

Surfcast – ny typ av fiske som kräver styrka
En ny typ av fiske som blir allt mer populär är surfcasting, där man fiskar direkt från kusten. Det typiska för surfcast-fiske är kraftiga och långa spön med stora kastvikter på 100–400 gram. Det finns krokar som är särskilt utvecklade för denna typ av fiske, och när man bemästrar detta fiske finns det möjligheter att fånga många olika typer av fisk.