Vilda, vidunderliga Nordsjön

En tur på stranden med bara fötter och känslan av frisk havsluft i näsborrarna kan få både stora och små att glömma tid och rum. Slå er ned, lyssna på vågornas brus och se havet förändras framför ögonen på er. På sommaren kan ni bygga sandslott, hitta strandsnäckor och äta glass, medan vinterns Nordsjö färgar kinderna röda och leker med frisyren. Oavsett årstid är Nordsjön värd ett besök för hela familjen.

Nordsjön

Sköna baddagar

Ta på badkläderna och hoppa i den uppfriskande Nordsjön – ett dopp i Nordsjön ger förnyad energi och välmående för hela kroppen. Njut av Nordsjön en varm sommardag eller den kalla spänningen en vinterdag.

Drakflygning

Spring iväg snabbt och se hur draken flyger iväg; vinden vid Nordsjön är som gjord för drakflygning. I augusti anordnas mini-drakfestival i Søndervig.

Jakten på de gyllende klimparna

Mellan strandsnäckor och tång kan ni måhända vara lyckliga nog att hitta små fina bärnstensklimpar – en helt perfekt souvenir. Få bra knep till er bärnstensjakt på bärnstenssafari som anordnas på våren och hösten.

Lokalhistoria på strandkanten

Fyra kilometer norr om Söndervig kan ni se bunkrar från sedan andra världskriget. Bunkrarna var en del av Atlantvallen som aldrig blev färdigbyggd. Ett besök med värde både för historiskt intresserade vuxna och nyfikna barn.

Upplevelser vid Nordsjön

Nordsjön har allt
Västkusten är katalysator för många härliga upplevelser som tar utgångspunkt i strand och vatten. När ni är på semester i Søndervig har ni goda möjligheter att ta del av det hela – känn historiens närvaro i bunkrarna i Houvig, ta en bärnstenssafari eller en tur längs stranden på hästryggen. Ni kan naturligtvis också bara njuta av det rena badvattnet och den härliga stranden. Även i år hissas det blå flagg, som garanterar hög vattenkvalitet, vid Søndervig strand.

Ett härligt dopp
Ta en simtur i Nordsjöns välgörande saltvatten. Vid stranden i Søndervig vajar den blå flaggan som är en internationell miljömärkning som avspeglar hög vattenkvalitet, badsäkerhet och miljöhänsyn – här garanteras ni alltså både rent badvatten och en säker badupplevelse. Längs västkusten träffar ni livräddare som håller ett skarpt öga på badgästerna och ger goda råd för att bada säkert.

Nordens guld
Längs västkusten är det chans att hitta nordens guld: små gyllene klimpar av harts som har legat i havet i miljontals år. Bege er ut på egen hand och se om ni är lyckliga nog att hitta bärnsten som ofta ligger tillsammans med träbitar, tång och snäckor som spolas upp på stranden. Ni kan också delta på bärnstenssafari som anordnas på våren och hösten.

Flyg med drake
Ta med drakar till Nordsjön och låt familjen tävla i drakflygning – vem flyger högst och längst? Ett är säkert: vinden vid Nordsjön ger era drakar de bästa förutsättningarna. I augusti kan ni delta i mini-drakfestival i Søndervig där nybörjarna och de erfarna möts för att flyga tillsammans. Här finns också en workshop där ni kan bygga era egna drakar.

Segways
Från lokalhistoria till full fart; i Søndervig hittar ni segways som är perfekta för en utmanande och rolig tur längs Nordsjön. Efter ett par turer på övningsbanan kan ni sätta kurs mot stranden och ta reda på vem av er som är bäst på att hålla balansen på det alternativa transportmedlet.

Bunkrarna i Houvig
Titta förbi och se Houvig-fästningen vid Søndervig som var en del av tyskarnas Atlantvall under andra världskriget. De gamla bunkrarna är värda ett besök, och på samma gång lite lokal- och världshistoria. Det anordnas guidade bunkerturer för intresserade.

Strandridning och morgonmotion
Søndervig Ranch arrangerar turer på hästryggen längs stranden för er som gärna vill ha en särskild upplevelse vid Nordsjön och som har erfarenhet med hästar. För de morgonpigga är det under sommarmånaderna morgongymnastik på stranden mitt emot Badevej i Søndervig – och alla är välkomna.